Workshops

Workshop basis poppenspel

In de workshop poppenspel voor beginners, leer ik je de basisbeginselen van het poppenspel met een klapbekpop (een pop waarbij de mond van binnenuit wordt bespeeld met de hand).

Ik laat je kennis maken met de basistechnieken van het poppenspel zoals, de focus van de ogen, contact maken met publiek, ritme in beweging, emoties uitdrukken en lip sync praten (De beweging van de mond klopt met wat de poppenspeler zegt).

Workshops & advies

Poppenspel is een zeer bijzondere vorm van theater maken. Je kunt het voor veel doeleinde gebruiken en de mogelijkheden zijn eindeloos.
Welke vorm je ook kiest binnen het poppenspel, 1 ding blijft altijd belangrijk. Je wil je pop overtuigend tot leven laten komen.

Mogelijkheden:
1. Training basistechniek poppenspel
2. Verdieping gevorderde spelers
3. Toepasbaarheid poppenspeltechniek en onderzoek naar mogelijkheden van de poppen binnen bestaande en nieuwe acts/voorstellingen
4. Solo/Duo training, waarbij ik meekijk tijdens de act en de spelers voor en na de act voorzie van advies en tips
5. Advies en ondersteuning bij nieuwe nog te ontwikkelen acts en voorstellingen

1. Training basistechniek poppenspel:
De spelers krijgen een workshop waarin ze mee teruggenomen worden naar de basistechnieken van het poppenspel. Dit is voor zowel startende als gevorderde spelers. Deze training staat los van een act en regie. De spelers krijgen inzicht in wat de technische mogelijkheden zijn die ze later zelf kunnen toepassen in de act.
Onderdelen van de workshop zijn: focus, kijkrichting, zichtlijnen, emoties, lip sync praten en denken/delen.

2. Verdieping gevorderde spelers:
Samen met de spelers ga ik opzoek naar meer bewuste bekwaamheid in het poppenspel. Waar zitten de verbeterpunten en wat is de behoefte van de speler. Door de speler bijna analytisch naar zichzelf te laten kijken met behulp proberen we meer bewustzijn bij te brengen.
Onderdelen van de workshop zijn: praten en beweging, interactie, incasseren, double take en de tok, verdieping emoties, nulpunt, korte scenes en improvisatie.

3. Toepasbaarheid poppenspeltechniek en onderzoek:
Wanneer de spelers de basistechniek onder de knie hebben, gaan we de techniek toepassen. Hierbij wordt ingegaan op de mogelijkheden binnen de act en het samenspel. Wat is er allemaal mogelijk met de pop, waar liggen de fysieke grenzen en waar loop je tegenaan met de verschillende poppen.
In deze workshop zoemen we in op de act/voorstelling. We werken met losse scenes en gaan de techniek toepassen in de act/voorstelling.

4. Solo/Duo training
Tijdens een optreden kijk ik naar het poppenspel en de interactie met het publiek. Voor af bespreek ik de doelstelling en focus punten. Na afloop bespreek ik met de spelers wat ik gezien heb en koppel terug wat de aandachtspunten zijn. Hierbij is het wel belangrijk dat de spelers een workshop basistechniek poppenspel hebben gevolgd. Hierdoor is het makkelijker om met de spelers te bespreken wat ik heb gezien.

5. Advies en ondersteuning bij nieuwe nog te ontwikkelen acts/poppen
Het is erg belangrijk dat een pop voor een poppenspeler goed te manipuleren is. Hoe meer mogelijkheden een pop heeft, hoe beter men met de pop kan communiceren. De basis van een pop waar je rekening mee moet houden zijn de ogen, de bewegelijkheid, manipulatie van de mond en het gewicht. Het bevordert het spel wanneer een vormgever rekening houdt met al deze zaken. Hierin kan ik in het eerste stadium adviseren en meedenken. Ook bij het vernieuwen en aanpassen van bestaande acts kan ik een advies uitbrengen omtrent de poppen en de speelbaarheid.